Persarchief

Een verzameling artikelen die in de pers zijn verschenen. Mocht jij artikelen hebben of tegenkomen die niet opgenomen zijn op deze pagina, word je vriendelijk verzocht om even een mailtje te sturen. Mede door jouw hulp kunnen we deze pagina dan uitbreiden...
Sommige artikelen kunnen nog scan-foutjes bevatten. Kom je ze tegen, laat het even weten!

 

Jy vir my Suid-Afrika

dinsdag 01 februari 2005, Zuidelijk Afrika, Marieke van Twillert

Zanger Stef Bos en de liefde voor het Afrikaans

Stef Bos bewoont het drielandenpunt Nederland-België-Zuid-Afrika. De Nederlander woont in België en is kind aan huis in Zuid-Afrika. De zanger dook in de Afrikaner cultuur en is onder die bevolkingsgroep tegenwoordig razend populair.

De 43-jarige zanger woont al 21 jaar in België. "Lange tijd heb ik mijn best gedaan om Vlaming te zijn, totdat ik besefte: je zult voor hen altijd een Nederlander blijven. In Zuid-Afrika heb ik me dat gelijk gerealiseerd; ik ben een Nederlander, maar ik wil dit land wel leren kennen. Toen ik eenmaal met een paar zwarte jongens had gespeeld, dacht ik: ja, maar dit is iets anders. Hier word ik vooral geconfronteerd met mijn gebreken - en daar hou ik wel van." Stef Bos, die in 1990 doorbrak met de hit Papa, schrijft en zingt tegenwoordig ook in het Afrikaans. Als de populaire Bos met zijn band in Pretoria speelt, trekt hij twee keer 1200 man publiek achter elkaar. "Inmiddels heb ik zo’n weg door dat land gelegd, door die cultuur. Ik kom daar niet meer als reiziger. Groningen is voor mij hetzelfde als Bloemfontein, bij wijze van spreken", zegt hij.
Bos is pas naar Zuid-Afrika gegaan toen in 1992 de culturele boycot tegen het apartheidsregime was opgeheven. Niet dat hij, achteraf gezien, zo’n voorstander van die boycot was. Nederland heeft een historische kans laten liggen door eraan mee te doen, vindt Stef Bos. "Wij hadden onze Nederlandse sentimentele binding van vroeger kunnen uitbuiten in ons gevecht tegen apartheid. Geen culturele boycot! Freek de Jonge had er moeten staan en Herman van Veen. Want wie gingen er wel naartoe? BZN, Pussycat; d´t was hun beeld van Nederland. Terwijl je om die apartheid te breken, had moeten proberen om dat calvinisme te breken. En wij Nederlanders kennen dat." Het is achteraf gepraat natuurlijk, dat beseft Bos ook. "Want toen had ik het ook niet gezegd."
De eerste kennismaking met Zuid-Afrika verliep via singer-songwriter Johannes Kerkorrel, coryfee van de alternatieve Afrikaner muzieksc
< Terug