30 apr 2014

Lente in de Arenberg

woensdag 30 april 2014, Concertnews.be, Sascha Siereveld

De lente doet de natuur terug herleven. De bomen komen in knop en de wereld ziet er plots weer anders uit. Stef Bos had zich dan ook geen betere periode of betere titel kunnen kiezen voor dit programma. Oude liedjes werden herboren, maar in een hoopvollere gedaante. Als een gepassioneerd tuinier vertelde hij zijn publiek hoe hij de zaadjes voor zijn songs soms zomaar tegenkwam op zijn levensweg en hoe daaruit dan liedjes ontstonden als: “Papa”, “Vergane glorie” of “Jardin de Luxembourg”. Samen met gitarist René van Mierlo bracht hij daarna deze nummers ook ten gehore. Het positieve gevoel van de lente klonk door in de zang en een nummer als “mijn stad”, waar vroeger de furie en de onrust duidelijk de bovenhand haalde, klonk vandaag vol verlangen en liefde. Een nieuwe lente, een nieuw geluid.

In “Lente” nam Stef Bos uitgebreid de tijd om tussen de verschillende nummers door te vertellen waar de inspiratie vandaan kwam en hoe de liedjes waren ontstaan. Hij gunde ons een blik achter de schermen en wist hier te charmeren met persoonlijke verhalen, grappige anekdotes en beeldige plaatsbeschrijvingen en sfeerzettingen. Zijn vast publiek wist al langer dat Stef een goed verteller is en ook nu weer deed hij die reputatie alle eer aan. Een vlotte vertelstijl werd moeiteloos gecombineerd met een gulle dosis zelfrelativeringsvermogen, doorspekt met enkele filosofische mijmeringen en een gevoel voor humor.

Soms was de bocht van het verhaal naar het lied een beetje aan de scherpe kant, maar het was zo geestig dat we dit zonder enig probleem onder de mat willen vegen.  Van de existentiële vraag “Waar hoor jij nu thuis?” naar een Zuid-Afrikaans voorlichtingsboekje voor kinderen met de titel “Waar kom ik vandaan?” was maar een kleine stap. Maar dan bleek Stef Bos over een fenomenaal scherp geheugen te beschikken en begon hij honderduit te vertellen over zijn vroegste herinneringen als winnaar van de grote race naar de eicel. Het verhaal was misschien niet helemaal realistisch, maar wel grappig. De link met het nummer “Witsand” was iets minder duidelijk. Maar daar lag gelukkig niemand wakker van.

Ook muzikaal was de lente in de voorstelling gekropen. De ramen waren open gezet en het positieve van dit nieuwe seizoen wist de donkerte duidelijk te vervangen. We hoorden in het verleden “Papa” al in heel wat uitvoeringen, maar nog nooit zo hoopvol en zacht. Stef Bos bespeelde de vleugel en René van Mierlo leverde ondersteuning op de elektrische gitaar. Door het nummer anders te gaan zingen, ging de klemtoon van het nummer zich verleggen van de ietwat kwade ondertoon van machteloosheid in de eerste opnames naar dankbaar zijn om liefdevol vast te stellen dat ze uit hetzelfde hout gesneden zijn.

Ook “Vergane glorie” kreeg een behoorlijke make-over. Het lied over de teloorgang van het Namibische dorpje Kolmanskop verdiende volgens Stef Bos een Beiers orkestje en daarom ging hij zelf de tuba imiteren. Maar er ontbrak duidelijk nog iets en daarom vroeg hij René: “Kan ij er wat spookgeluiden aan toevoegen? Dat zou leuk zijn voor de sfeer.”  René gehoorzaamde braafjes en de klank paste nu perfect bij het beeld dat Stef enkele minuten daarvoor nog wist te schetsen. We kregen opnieuw een positievere en vrolijkere versie van “Vergane glorie” dan we gewend waren en dit zonder afbreuk te doen aan de boodschap van het nummer.

Het nieuwe “Nergens geweest” was ook een erg mooi nummer. Het was een luisterlied met heel wat melancholie in de tekst, maar dat was minder te horen in de zang. De weemoed werd meegegeven door Stefs mondharmonica. En zo bleef ook hier de algemene teneur vrij positief. Alleen “Jong in mijn kop” klonk vocaal iets donkerder, maar daar zorgde de humor in de uitvoering en het zelfrelativeringsvermogen in de tekst voor de positieve noot. En zo wist Stef Bos in “Lente” steeds weer de juiste teneur te zetten.

< Sascha Siereveld >

De setlist:

Deel 1:

 1. De liefde
 2. Van voor af aan
 3. Papa
 4. Mama is morgen van mij
 5. Nergens geweest
 6. Vergane glorie
 7. Naast me neer
 8. Jardin de Luxembourg
 9. De toekomst

Deel 2:

 1. De tederheid
 2. Tussen de liefde en de leegte
 3. Circustent
 4. Niet van deze wereld
 5. Jong in mijn kop
 6. Lorelei
 7. Witsand
 8. Ik heb je lief

Bis:

 1. Mijn stad
 2. Wiegelied van die Weskaap