27 okt 2020

Er is een gat in de dijk geslagen maar…

Stef Bos: Er is een gat in de dijk geslagen maar we richten ons alleen op het dichtstoppen van dat gat

INTERVIEW: Een keiharde crimineel. Een vrouw die door de spierziekte MS tot haar nek verlamd geraakt is. Stef Bos schreef voor het nieuwe KRO-NCRV-programmaSerenade van Stef een lied voor zeven mensen die de afgrond inkeken en weer opkrabbelden.

 

In één lange opnamedag, op maandag 19 oktober, speelde Bos in theater Het Speelhuis in Helmond elk liedje voor zijn inspirator. ,,Die dag was fantastisch. Voor enkelen was het heel overdonderend. Een liedje over jezelf, met de tekst heel dicht op de huid, dat komt hard binnen. Maar het was een cadeautje, geen afrekening.”

Het idee is al twee jaar oud. ,,Veel van mijn liedjes ontstaan in de werkelijkheid”, vertelt Bos. “Iemand zei ooit dat er maar drie muzikale thema’s zijn: ze komt, ze gaat en ze blijft. Nou, dat zijn wat mij betreft niet de enige onderwerpen.”

De zeven mensen die hij sprak zijn door een diep dal gegaan en daar met hulp van naasten weer uitgeklommen. Om vanuit die gesprekken tot een liedje te komen, volgde de zanger zijn intuïtie. Dat klinkt vaag, geeft Bos zelf toe. ,,Die crimineel had mensen bang gemaakt. Het lied moest ongenaakbaar en rauw zijn. Via mijn stem gaat hij door de knieën voor de mensen die een trauma hebben opgelopen. Maar een ander lied was bijna een spiritueel gebed, zoals bij die verlamde vrouw: ‘Leer mij om te dansen als ik niet meer kan bewegen’.”

Is zijn empathisch vermogen de sleutel tot zijn creativiteit? ,,Goh, dat is een goede vraag. Mijn vrouw zal zeggen van niet, want het lukt me thuis niet altijd. Maar als liedschrijver denk ik dat het inderdaad mijn grootste kracht is dat ik word geraakt.”

Zwarte sneeuw

In zijn werk heeft Bos nooit zo’n diep dal gezien als de mensen die hij sprak. ,,Als muzikant is het me altijd voor de wind gegaan, ook omdat ik trouw gebleven ben aan mezelf en wat ik leuk vind. Ik heb nooit zwarte sneeuw gezien of ik heb het zelf veroorzaakt. En die fases bleken dan vaak heel vruchtbaar, omdat je jezelf moet herdefiniëren.”

Dat laatste raadt de zanger ook mensen aan die vanwege de coronasituatie in een dip zitten. ,,Ons speelgoed is afgepakt. Maar kijk wat de mensen in het programma meemaken, dan valt het wel mee.” In de discussie rond corona mist Bos de aandacht voor depressies en moeilijke thuissituaties. ,,Het zou goed zijn als we na gaan denken hoe we hier als samenleving mee om willen gaan. Er is een gat in de dijk geslagen maar we richten ons alleen op het dichtstoppen van dat gat. Ik mis een grotere visie.”

Serenade van Stef volgt kort op Beste Zangers, het programma dat Bos’ populariteit flink heeft opgestuwd. ,,Mensen zullen denken: dat is slim bekeken, maar het is toeval. Beste zangers is al een jaar geleden opgenomen. Ik heb een poosje getwijfeld. Maar deze lichting met Diggy Dex, Miss Montreal en Milow zat vol met singer-songwriters. Ik dacht: als ik mee wil doen, moet ik het nu doen.” Over zijn populariteit is hij nuchter. ,,Opeens ziet iedereen je lopen. Ik vind het hartstikke leuk, maar ik ken de relativiteit ervan. Over vier weken is er een nieuwe Masked Singer of Idol. Maar dat we het theater nu via de tv bij mensen kunnen brengen, voelt als een godsgeschenk dat uit de hemel is neergedaald.”

Serenade van Stef, gemaakt in samenwerking met het Kansfonds, wordt vrijdag 6 november vanaf 16.35 uur uitgezonden op NPO1.

Nog even dit…

…Het is een gekke tijd waarin we leven. Een periode waarin het heel belangrijk is dat je kunt vertrouwen op wat je leest. Maar hoe weet je wat waar is en wat niet? Wij geloven dat iedereen eerlijk en betrouwbaar nieuws zou moeten krijgen. Want hoe onzeker de toekomst ook is, wij zorgen voor duidelijke en onafhankelijke berichtgeving. Nieuws waar je van op aan kan. Dagelijks gaan er voor jou honderden journalisten op pad. Zij onderzoeken, graven dieper en checken alles voordat ze erover schrijven. Zodat je altijd verzekerd bent dat wat je leest ook echt klopt.

AD Show en Media

Tekst Twan Linders

Foto’s Dave van Hout

27 oktober 2020

https://www.ad.nl/show/stef-bos-er-is-een-gat-in-de-dijk-geslagen-maar-we-richten-ons-alleen-op-het-dichtstoppen-van-dat-gat~a158134a/