Persarchief

Een verzameling artikelen die in de pers zijn verschenen. Mocht jij artikelen hebben of tegenkomen die niet opgenomen zijn op deze pagina, word je vriendelijk verzocht om even een mailtje te sturen. Mede door jouw hulp kunnen we deze pagina dan uitbreiden...
Sommige artikelen kunnen nog scan-foutjes bevatten. Kom je ze tegen, laat het even weten!

 

Zien is meer dan kijken

vrijdag 01 oktober 1999, Koen De Meester

nieuwe CD en tournee

De Nederlandse Vlaming Stef Bos heeft met Zien zijn zesde CD uit. De start van 's mans carrière in Vlaanderen verloopt stormachtig, sinds zijn debuut Is Dit Nu Later in 1991, dubbel platina. Ondertussen is hij een vaste waarde in Noord én Zuid. De man is aan een uitgebreide theatertournee bezig, die hem tijdens de maanden november en december op heel wat plaatsen in Vlaanderen brengt. Ook dat progamma vaart onder de vlag Zien.
Stef Bos: Ik merkte dat ik in alles wat ik op dat moment schreef, een observator was. Er zit een evolutie in mijn werk. Eerst schreef ik zeer sterk vanuit mezelf, nu werk ik meer naar de buitenkant. Ik heb altijd de indruk gehad dat ik meer beleef dan leef. Zien geeft perspectief. "Iemand bekijken" klinkt afstandelijk, terwijl "iemand willen zien" veel meer betrokkenheid uitstraalt.
Je hebt deze plaat eerst live ingespeeld?
Bos: De nummers zijn echt voor de leeuwen geworpen. We hebben ze tachtig keer gespeeld, en de liedjes zijn écht veranderd. In heel wat nummers is het mes gezet of ze zijn van pure rock naar een ballad gegroeid...

Noord-Nederland

Je hebt een liedje over een Ginette, zo'n naam kennen ze zeker niet in Nederland?
Bos: Klopt. Ze denken dat het Jeanette of Jenet moet zijn. De eerste zes nummers van de plaat had ik nooit kunnen maken als ik niet hier gewoond had. Want voeling met dit soort muziek is er veel minder in Noord-Nederland.
Kende je Jacques Brel, van wie een cover van Jef op deze CD staat, toen je uit Nederland kwam?
Bos: Vaag. Ik wist ook niet dat mijn toekomst in de muziek zou liggen. Ik was bezig met cabaret. Ik schreef wel teksten, maar ik had nooit kunnen denken dat ik hier nu met jou over chanson zou kunnen zitten praten. Dat heb ik hier leren kennen.
Wat heb je hier nog geleerd?
Bos: Over thema's schrijven die tijdlozer zijn, niet zozeer over de actualiteit. Niet de maatschappij onder het mes leggen, maar jezelf.

Dank u, Johannes

Je volgende CD heb je ook al opgenomen ?
Bos: Ik ben een maand in Zuid-Afrika geweest. Ik heb daar zoveel nummers gemaakt dat ik al voelde dat het moeilijk zou zijn om ze te combineren met de liedjes van deze CD. Die twee sferen hou ik best apart.
Je hebt je hart wel verloren in Zuid-Afrika ?
Bos: Je gaat graag daarheen, waar je goed met mensen omkan. Dat is ook de reden waarom ik momenteel in Vlaanderen woon. Het is puur toeval dat ik Johannes Kerkorrel ontmoet heb op Dranouter. Zo ben ik met hem beginnen werken en in Zuid-Afrika terechtgekomen. Het had evengoed Luxemburg kunnen zijn.


< Terug