Persarchief

Een verzameling artikelen die in de pers zijn verschenen. Mocht jij artikelen hebben of tegenkomen die niet opgenomen zijn op deze pagina, word je vriendelijk verzocht om even een mailtje te sturen. Mede door jouw hulp kunnen we deze pagina dan uitbreiden...
Sommige artikelen kunnen nog scan-foutjes bevatten. Kom je ze tegen, laat het even weten!

 

Serene zielspiegelingen van Bos

donderdag 07 februari 2008, Friesch Dagblad/ Leeuwarder Courant, Wiggele Wouda

Het is bijna acht jaar geleden dat hij voor het laatst in Leeuwarden was. Het werd dus nu wel weer eens tijd. En trad hij destijds nog op in de middenzaal, nu is de grote zaal voor hem alleen. Zanger en tekstdichter Stef Bos verdient ook zo'n zaal, ook al voel je de intimiteit zo nu dan door de zaalgrootte tussen je vinger doorglippen. Maar desondanks neem je een sereen, op en top waarderingsgevoel mee na afloop van de nieuwste theatershow Stef Bos 2008, hier en nu.

Het materiaal dat hij in deze nieuwe show vertolkt, is ontsproten uit het hier en nu dat als ondertitel dan ook een gevoelsrichting geeft. Het zijn allemaal teksten die een reflectie zijn op wat hij zelf heden ten dage waarneemt. Eigenlijk zijn het poëtische driedimensionale afbeeldingen van zijn werkelijkheid, waarbij de contouren door tekst, muziek en zang zijn aangegeven. En wat de afbeeldingen laten zien, zijn 'Bos inspirerende bespiegelingen: "Er is tegenwoordig zo veel buitenkant, dat ik de binnenkant niet meer zie."

Met een intiem easy listning trio brengt hij teksten die bijna vibrerend binnenkomen en je gevoel zachtjes doch overtuigend aanspreken. Soms ongemakkelijk zoals in Waar staan we nu? over de zogenaamde vrijheid van het individu naar aanleiding van de val van De Muur. Maar in de meeste gevallen zijn de teksten van Stef zielspiegelend en prikkelen ze je gemoed op een aangename melancholische manier. De herkenning van een beminnend lied als Nachtlied krijgt zijn gelijk in de stilte die je om je heen bijna zichtbaar en voelbaar ervaart.

Stef Bos is een van de weinige tekstdichters en performers die zich kwetsbaar opstellen en daarmee zijn wie ze zijn in hun liedjes. Het maakt deze show ook weer tot een oase van onvervalst muzikaal en tekstueel sentiment, dat zijn geloofwaardigheid op geen enkel moment verliest. Of hij nou Zuid-Afrikaanse teksten brengt of een op gospel getoonzet gelukslied. Hij neemt je in zijn poëtische zoektocht met een zonnebloemgezicht zingend en vertellend mee in de tijd. En je geeft je aan hem met graagte over want zijn wandelwegen zijn geen gladde, maar interessante en zingevende paadjes waarvan je niet weet waar je uitkomt. Maar als je terugkijkt, geniet je dubbelop. Wél neigt de show zo nu en dan naar een pathetische eredienst met dominee Bos als voorganger, terwijl zijn teksten toch echt dogmatiek-overstijgend zijn.

 

Voorstelling: 'Stef Bos 2008; hier en nu' door Stef Bos

Plaats: De Harmonie, Leeuwarden

Belangstelling: bijna uitverkocht  


< Terug