Persarchief

Een verzameling artikelen die in de pers zijn verschenen. Mocht jij artikelen hebben of tegenkomen die niet opgenomen zijn op deze pagina, word je vriendelijk verzocht om even een mailtje te sturen. Mede door jouw hulp kunnen we deze pagina dan uitbreiden...
Sommige artikelen kunnen nog scan-foutjes bevatten. Kom je ze tegen, laat het even weten!

 

Machtig mooie woorden

donderdag 18 december 2008, Cutting Edge, Kevin Smolders

Stef Bos, 'Stillewe' (2008)

Machtig mooie woorden

Stef_bos_stillewe

 

Zanger en woordkunstenaar Stef Bos maakte ‘Stillewe' samen met de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Varenka Paschke. Het duo maakte een reis die inspiratie bracht en eindigde in Mexico op de dag van de doden. Het boek is het derde deel van de verzameling ‘Ongezongen woorden' en is veel sterker visueel beïnvloed dan z'n voorgangers.

Het boek is echt fonkelnieuw: de kaft bestaat uit sterretjes en flarden skeletten. Op de achterflap staat slechts een zin: ‘Mijn onmacht woont in woorden.' Het boek bevat teksten en gedichten die gaan over liefde en emoties met vaak een religieuze tint. Verwacht geen Bijbelse taferelen, maar ironische en maatschappijkritische zinsneden die God en de Kerk meer dan eens ter discussie stellen.

Stef Bos schrijft sober, maar toch pakkend. De vele melancholische dubbele bodems en verrassende wendingen zorgen ook voor humor. ‘Loop naar de hel en doe iets kouds aan, dat helpt' is zo'n voorbeeld van een kort, maar toch krachtig grapje. De teksten zijn afwisselend in het Nederlands en het Zuid-Afrikaans. Ongeveer een vijfde van de gedichten is in het mooie Zuid-Afrikaans, dat verrassend goed verstaanbaar blijkt.

De illustraties van Varenka zijn werkelijk prachtig en tonen ons skeletten die een erg kleurrijk nieuw leven verkrijgen. Ook collages sieren het boek en staan steeds in nauw verband met de tekst. Zo staat er ergens: ‘En die lewe laat vlieg.' Op de achtergrond zien we roze zaadcellen die door de lucht zoeven tussen geraamtes die kinderen ter wereld brengen in de wolken. Een prachtige chaos met kleurrijke impulsen. Ook qua letterzetting komen vaak visuele invloeden terug.

Is Stef Bos bij wijlen een fatalist of gewoon een uitgekiend realist? Dat hij naast muzikant ook een uistekende pen heeft, is bij deze bewezen. Na het lezen van het boek kunnen we concluderen dat Bos zijn onmacht uit in woorden die hij zeer machtig is. Bovendien zijn de tekeningen van Paschke niet alleen erg mooi, maar ook origineel. Wij durven spreken van een uitstekende samenwerking die hopelijk nog niet ten einde is.

Kevin Smolders


< Terug