Biografie

De eerste podiumervaring deed Stef Bos (Veenendaal (NL), 12 juli 1961) in zijn studententijd op met het cabaretduo Kaliber (met Chiel van Berkel). In 1981 wint Kaliber de publieksprijs van het fameuze cabaretfestival Camaretten in Delft.

In 1988 eindigt hij als onderdeel van duo 'Idioten Blozen Niet' (wederom met Chiel van Berkel) op de tweede plaats van het Amsterdams Kleinkunst Festival.

 

Tussen die twee festivals verkast hij in 1984 naar  Antwerpen na het afronden van de Lerarenopleiding in Utrecht.  In Antwerpen volgt hij een theateropleiding  aan het Hoger Instituut voor Dramatische Kunst (Studio Herman Teirlinck).

Na zijn studie speelt hij als acteur onder meer bij toneelgezelschap Oud Huis Stekelbees in Gent (B) en schrijft als liedschrijver vooral teksten en muziek voor anderen.

 

Zijn eerste single 'Is Dit Nu Later' komt uit in 1990.

Een album (Is Dit Nu Later) volgt in de herfst van dat jaar.

Als in februari 1991 de single 'Papa' uitkomt, kent al snel een groot publiek zijn naam; het is een hit in Nederland en België. Door het succes van 'Papa' verkoopt de CD 'Is Dit Nu Later' erg goed. Het wordt zelfs dubbel platina. In datzelfde jaar volgen nog twee belangrijke onderscheidingen, te weten een Zilveren Harp en een Edison.

 

In 1993 tekent Bos ook voor de vertaling en bewerking van de musical 'De Man Van La Mancha' voor het Koninklijk Ballet Van Vlaanderen. Ramses Shaffy neemt daarin de hoofdrol voor zijn rekening.

 

Vanaf het begin gaat Stef Bos met zijn muziek het theater in. Een bewuste keuze omdat hij voelt dat daar zijn woorden en muziek tot hun recht kunnen komen. Vanaf 1990 onstaan zo een reeks van voorstellingen die dikwijls qua inhoud en titel gekoppeld zijn aan een CD, die voor de tour gepresenteerd wordt of na de tour wordt uitgebracht.

 

1991                 Is Dit Nu Later

1992/93            Tussen De Liefde En De Leegte

1994                 Vuur

1995/96            Schaduw In De Nacht

1997                 De Onderstroom

1998/99            Zien

2000/01            Nu (CD Van Mpumalanga Tot Die Kaap)

2001/02            Niemandsland (CD Donker en liucht)

2004                 Dichtbij

2005/06            Licht (CD Ruimtevaarder)

2007                 Storm (DVD Storm)

2008                 2008  (Demo cd's 1 en 2)

2009                 2009  (Demo cd 3)

2010                Cape Connection (Met Regis Gizavo en Fernando Lameirinhas)

2010                 In een ander licht   (Cd In een ander licht)

2011                 Vuurvlieg 'solo)

2012                 Ster in die donker

2012                 12/13

2014                 Lente (duo)

2014/15            Mooie Waanzinnige Wereld

 

Voor het theaterconcert 'Tussen De Liefde En De Leegte' ontvangt Stef in 1993 de prestigieuze Pall Mall Exportprijs. Met het gewonnen prijzengeld financiert hij de CD 'Together As One' voor de Zuid-Afrikaanse Xhosa zangeres Tandie Klaasen, waarbij hij verantwoordelijk is voor veel van de composities, teksten en ook voor de produktie. Bij de totstandkoming van dit album werkt hij samen met andere (Afrikaanse en Europese) artiesten. Dit album ziet uiteindelijk in 1996 het levenslicht in België en Nederland en enige tijd later ook in Zuid-Afrika.

 

De kennismaking met Klaasen komt tot stand als Bos in Johannesburg de drietalige single 'Awuwa' (Zij Wil Dansen) opneemt met Johannes Kerkorrel en Tandie Klaasen. Bos zingt in het Nederlands, Kerkorrel in het Afrikaans en Klaasen neemt het Xhosa voor haar rekening.

 

Na zijn kennismaking met de Afrikaanse cultuur, door zijn samenwerking met Kerkorrel en Klaasen, zijn de Afrikaanse invloeden duidelijk hoorbaar op zijn CD´s. Op de CD´s 'Vuur' tot en met 'De Onderstroom' zijn nummers te vinden die opgenomen zijn met Afrikaanse musici of ontstaan zijn dankzij de samenwerking met hen. Met het album 'Vuur' verdiende Bos een nominatie voor de Edison.

 

In 2000 ontvangt Stef Bos een Gouden Harp voor zijn werk zover en -voor het album 'Zien' zijn tweede Edison. In het voorjaar van 2000 werd de Zien-tour afgesloten met een uitgebreide rondgang door Zuid-Afrika, vergezeld van de release van een exclusief Zuid-Afrikaans compilatie-album, 'Beste Van Bos'.

 

In 2001 komt  de CD ‘Van Mpumalanga Tot Die Kaap’ uit. Dit album is het resultaat van de vele muzikale reizen door Afrika die Stef Bos in de loop der jaren heeft gemaakt. Het is het eerste album dat zowel in Nederland, België als in Zuid-Afrika tegelijk werd uitgebracht.

 

'Nu' was een gevarieerde tournee in 2000 en 2001, waarin telkens gasten (o.a. Frank Boeijen, Amanda Strydom, Louis Mhlanga en Tu Nokwe) verschenen die een aantal optredens meespeelden aan de zijde van de 'basis-opstelling' Stef Bos, Jan Van Looy en Francis Wildemeersch.

In januari 2002 begint de uitgebreide tour 'Niemandsland' door de lage landen te trekken. Er wordt gespeeld met een nagenoeg nieuwe bezetting. De voorstelling wordt bij pers en publiek hoog aangeschreven...

In juni  ontving Nelson Mandela de Four Freedom Award uit handen van de Nederlandse minister-president Wim Kok..Om deze huldiging te vieren vond de avond ervoor een gala plaats ter ere van Nelson Mandela èn de bijzondere band tussen Zuid-Afrika en Nederland. Stef Bos was gevraagd om op deze avond Zondag In Soweto te brengen, samen met de Zuid-Afrikaanse zangeres Sibongile Khumalo.

 

De CD 'Donker En Licht' wordt grotendeels in de zomer van 2002 opgenomen, tussen de twee delen van de Niemandsland-tour in. Wegens een hardnekkige stembandontsteking bij Stef kunnen de opnamen echter niet worden afgerond en moet de release uitgesteld worden.

Na een periode van rust is zijn stem weer klaar voor optredens. In het najaar van 2002 speelt de complete band een maand in Zuid-Afrika om vervolgens begin 2003 de tweede serie theaterconcerten in de Vlaamse en Nederlandse theaters te spelen. Tussen de optredens door rondt Stef het werk aan de CD af en het album 'Donker En Licht' verschijnt uiteindelijk in mei 2003 en ontvangt in 2004 twee Edison-nominaties (in de categorie zanger nationaal en kleinkunst/luisterlied).

'Donker En Licht' verschijnt in september van dat jaar in aangepaste vorm ook in Zuid-Afrika. De eerste Afrikaanse persing (5000 exemplaren) kent een bonus-CD; 'Jy Vir My'. 'Jy Vir My' kent een vijftal nieuwe (Afrikaanstalige) nummers, aangevuld met tien live-tracks die zijn opgenomen in Pretoria en Stellenbosch tijdens de Afrikaanse tak van de Niemandsland-tour.

 

In februari 2004 ging de korte solo-tour 'Dichtbij' van start. Stef begeleidde zichzelf met piano om nieuw materiaal te testen. Het oude materiaal kwam ook aan bod middels verzoeknummers die het publiek via deze website of in de pauze van de voorstelling door kon geven.

 

In het najaar van 2004 verschijnt een eerste boek in een reeks die hij wil maken met beeldend kunstenaars. Gedachten en beelden die samenvallen. Het eerste boek ‘Gebroken Zinnen’ ontstaat in samenwerking met de Zuidafrikaanse schilder Marriana Booyens. Tevens begint dan in november een nieuwe tournee met band in de Nederlandse en Vlaamse zalen met als titel ‘Licht’.

 

De verschijning in Zuid-Afrika van ‘Gebroke Sinne’ gaat gepaard met een duo-toer (Stef Bos en Francis Wildemeersch) waarmee in Pretoria, Johannesburg, Nelspruyt, Bloemfontein en Stellenbosch werd gespeeld. Op het Innniebos-theaterfestival in Nelspruyt wonnen ze daarmee de prijs van de Beste Produktie.

 

Na het afsluiten van het eerste deel van de Licht-toer, in mei 2005, werd de CD 'Ruimtevaarder' opgenomen die in het najaar van 2005 uitkwam. In dezelfde periode zag ook een nieuw boek bij Uitgeverij Lannoo het licht onder de title 'ALLES Wat Was'. Een verzameling liedteksten van 1980 tot 2005 gelardeerd met foto’s, brieven, schetsen en commentaar. Vervolgens werd het tweede deel van de toer (Licht) gespeeld tot vroeg in 2006 de 160ste en laatste voorstelling werd gespeeld in Carré.

 

Na de Licht-tour begon Stef te werken aan een opvolger van ‘Gebroken Zinnen’. In samenwerking met de schilder Eric de Bruijn ontstond het boek ‘JA!’ dat in september 2006 het licht zag. In november werd het lied ‘Papa’ opgenomen in de eregalerij van Radio 2 België tijdens een feestelijk gala in het Casino van Oostende. Eerder dat najaar gaf Stef in Zuid-Afrika met het symphonisch orkest van de Universiteit van Pretoria een tweetal voorstellingen.

 

In december speelde hij solo in Kaapstad en repeteerde bij terugkomst voor de nieuwe voorstelling ‘Storm’ waarin met een grote bezetting van strijkers en band een verzameling ouder werk nieuw leven ingeblazen werd. ‘Storm’ ging in januari 2007 in premiere in de Brusselse AB en eindigde na 60 voorstellingen in mei in Theater Carré, Amsterdam.

 

Eind juni kwam in Zuid-Afrika de DVD ‘Rooi Aarde, Swart Bloed’ uit, de registratie van een concert in Pretoria en Kaapstad in 2005 waarin zijn verhouding met dat land over de jaren belicht wordt. Op de DVD wordt Stef begeleid door een band van Zuidafrikaanse muzikanten en een aantal gasten waaronder Amanda Strydom, Faith Kekana en Stella Khumalo.

 

Tijdens dit verblijf werkte hij ook mee aan een voorstelling rond Johannes Kerkorrel die gemaakt werd in opdracht van het Inniebos theaterfestival in Nelspruyt en door pers en publiek zeer positief werd onthaald. De week daarop volgend speelde hij vier voorstellingen in Centurion, waarin veel nieuwe nummers het licht zagen en die als een eerste aanloop gezien konden worden voor de tour '2008' die in januari 2008 begon in de lage landen.

 

In september en oktober werkte hij deze nieuwe nummers verder uit tijdens een solotour door heel Zuid Afrika. Daarna vertrok hij voor een lange reis naar Argentinie en Mexico, om te werken aan een derde boek in de reeks die hij maakt met beeldend kunstenaars. Dit keer met de Zuidafrikaanse schilderes Varenka Paschke.

 

Eind 2007 werd het duidelijk dat een grote hoeveelheid nieuw werk om een voorstelling vroeg waarin voor het eerst louter en alleen nieuw

werk werd gespeeld. De voorstelling ‘2008’ werd zo het eerste deel van een tweeluik met ‘2009’ waarin het moest draaien om nieuwe woorden en muziek.

 

Najaar 2008 kwam het boek ‘Stillewe’ (Stilleven) uit dat Stef samen met Varenka Paschke maakte. Ook de ‘DVD’ van de voorstelling ‘Storm’ (2007) verscheen in het najaar van 2008.

Vervolgens startte de tour '2009' met wederom veel nieuwe materiaal. Dit nieuwe werk werd onofficieel uitgebracht op drie 'Demo-cd's' die alleen via de site en na de voorstellingen te verkrijgen waren en waarop de eerste versies van de nieuwe liedjes te horen zijn. Op deze manier zag ook werk het licht dat misschien niet op de officiele cd's opgenomen zal worden.

 

Eind 2009 was het hoogtepunt het In een ander licht project van Stef, in samenwerking met o.a. het Metropole Orkest, Frank Boeijen, Fernando Lameirinhas en Jackobond. Om het 85-jarig bestaan van de NCRV te vieren, werd Stef Bos gevraagd liedjes te schrijven over een aantal Bijbelse personages. Hij wilde los van het geloof, kerk en dogma's twaalf figuren uit de context van het boek halen, waardoor ze in een ander licht komen te staan en het mensen worden van deze tijd. Het album kwam in november uit en in december was de grande finale in Schouwburg Orpheus (Apeldoorn), waar ook opnames voor televisie werden gemaakt, die rondom de kerst van 2009 door de NCRV uitgezonden werden en rondom de kerst van 2010 herhaald werden.

 

Stef kreeg in februari 2010 in Pretoria (Zuid-Afrika) een prijs voor zijn bijdrage aan de Afrikaanse taal en muziek. Hij is de eerste buitenlandse singer-songwriter die deze eer te beurt valt.

 

In maart 2010 zag de cd 'Kloofstraat' (met nieuw werk in het Afrikaans) het licht.

Zijn halve verhuizing naar Kaapstad en zijn alsmaar groeiende verhouding met het land en de Afrikaanse taal komen sterk tot uiting op deze cd.

Naast de CD werden de nummers van 'Kloofstraat' in beperkte oplage op 180 grams ouderwets vinyl uitgebracht.

In het voorjaar van 2010 was Stef iniatiefnemer en onderdeel van de voorstelling 'Cape Connection'. Samen met Fernando Lameirinhas (Portugal) en Regis Gizavo (Madagascar) vierden zij een maandlang de verschiullen in cultuur en taal.

Een voorstelling die unaniem zeer  lovend werd onthaald.

 

Ook waren de nominaties weer niet van de lucht. In augustus 2010 viel Stef, samen met Ellen ten Damme en Alain Clarke, een 'gouden notekraker' nominatie ten deel en begin september 2010 werd Stef genomineerd voor een Edison met het album KLOOFSTRAAT in de categorie theater.

 

In september 2010 is Stef samen met andere artiesten en het Metropole Orkest op TV te zien in een gala als tribute aan Toon Hermans. Hij zingt daar een indrukwekkende versie van 'Lente me'.

 

Half september 2010 komt er, na vele verzoeken, toch een  DVD uit van "In een ander licht", met daarop niet alleen de registratie van het complete eenmallige concert met het Metropole orkest maar ook de filmpjes die in de loop van dit project gemaakt zijn door cineaste Deborah van Dam Achter de schermen, een reportage gemaakt voor het 3e Testament (NCRV TV) en ook de motivaties die NCRV televisie regisseuse Yvonne Pelgrum maakte onder de titel Stef vertelt.

In het najaar van 2010 start een zeer succesvolle  tour rond de songs van 'In een ander licht' met zijn band.(René van Mierlo - gitaren, Martin de Wagter –drums, Roberto Mercurio - bas en Steven Cornillie - toetsen)

Op 31 mei 2011 ging deze tour eenmalig  in reprise  in het Koninklijk theater Carré.

Vervolgens keert hij terug naar Zuid Afrika voor een toer daar waar de basis wordt

gelegd voor een solo-voorstelling.

In de tussentijd wordt in nederland in de serie 'Ali B op volle toeren' een ontmoeting uitgezonden van Stef met de rappers Ali B en Negativ waarop zeer positief gereageerd wordt.

 

In het voorjaar van 2011 begon Stef Bos aan een solotour. Na enkele jaren alleen nieuw materiaal te hebben gespeeld werd het ook even tijd voor een terugkeer naar het oudere werk en een avontuur om met het gesproken woord aan de haal te gaan. Vooral dat laatste is een nieuw element in zijn ontwikkeling. Het schuurt ergens aan tegen het acteren en stand-up comedy. Hij tast een aantal grenzen af qua vorm om een andere kleur en klank voor zijn inhoud te zoeken.

 

‘Wij zijn een deel van een geheel’was het vertrekpunt.

Een kritische kijk naar het ‘Ik-tijdperk’ waardoor hij gevormd is en
de soms onwerkelijke werkelijkheid waarin wij terecht zijn gekomen.
En daartussen door songs als oude bekenden die nu anders klinken dan toen.

 

Op 8 oktober oktober 2011 verscheen de nieuwe Nederlandstalige cd 'Minder Meer'.

Stef Bos in het hier en nu en in zijn moedertaal. Daarnaast was er de reprise van zijn solotour tot 4 april 2012. In het vervolg van dezelfde maand  deelde hij het podium met pianiste STER in de voorstelling 'Ster in die donker'. Het idee van de voorstelling was om gedurende het grootste deel in het donker te spelen aangezien Ster blind geboren is en dit de wereld is waarin zij componeert. Tevens was het een mogelijkheid om muziek te laten horen zonder de visualiteit die doorgaans in deze tijd een belangrijke rol speelt. (Videoclips etc)

Vervolgens werd eind van dezelfde maand het boek 'Door de ogen van mijn vader' ten doop gehouden in zijn geboortedorp Veenendaal. Een boek waarin fotomateriaal van zijn vader het vertrekpunt was om ongezongen woorden te schrijven.

 

In de loop van juli onstond in Zuid Afrka het idee van een solovoorstelling 'De omgekeerde tyd' die hij het komende jaar daar zal spelen.

Voor een eenmalige voorstelling op het theaterfestival in Bloemfontein werkte Stef samen met Sylvester Kabbasidi (Congo Brazaville) en Amanda Strydom (Zuid Afrika) om de verschillen te vieren in taal en cultuur.

 

Vanaf najaar 2012 toerde Stef in de lage landen met vier muzikanten en een voorstelling met als titel 12/13. Het uitgangspunt was een zin en een schilderij. De zin was van de poolse journalist Richard Kapuchinksi : 'pessimisme is het kijken naar de werkelijkheid op een te korte termijn'.

Het schilderij was een beeld van de jonge Zuidafrikaanse schilder Christian Conradie. Het resultaat was een voorstelling waarin het optimisme de boventoon voerde.

 

In 2013 werd  de voorstelling 'Niemandsland' van Koos Kombuis en Stef Bos met groot succes ten doop gehouden op het theaterfestival van Oudtshoorn in Zuid Afrika en vervolgens keerde hij terug naar de Lage Landen om  in april met 'Ster in het donker' te toeren. (herneming van 2012)

In het late voorjaar werd met zijn band de basis gelegd voor nieuwe songs die voor het eerst te horen waren tijdens een aantal openluchtconcerten in juni.

In diezelfde maand kreeg Stef ook de Jan van Riebeeck Penning voor zijn bijdrage aan het verbeteren van de culturele banden tussen Zuid Afrika en Nederland. Gerrit Komrij en Adriaan van Dis gingen hem voor als laureaten.

In Augustus zag het eerste deel van een nieuwe serie dvd's het licht onder de titel 'Bos in beeld'. De eerste uitgave betreft een registratie van zijn solo uit 2011 :  'Vuurvlieg'.

In dezelfde periode was hij in Zuid Afrika op televisie te zien in een opmerkelijke samenwerking met de Xhosa-rapster KANYI.

 

In het najaar van 2013 toert hij met de band wederom door de Lage Landen met een herneming van de voorstelling van najaar 2012 qua idee......maar met een gewijzigde setlist om de nieuwe nummers ruimte te geven.

Tegelijkertijd ziet het tweede deel in de Dvd-serie BOS IN BEELD, deze keer jaargang 2012, het licht. Op deze Dvd een aantal oude (waaronder De Partij, Nog Steeds, Is Dit Nu Later) en nieuwe (De Inocht, Goed, Kusturica) nummers uit de titelloze theatervoorstelling met band die juist nu opnieuw in de theaters gaat spelen.

 

April en mei 2014 speelt Stef twee maanden de intieme voorstelling 'Lente'  met gitarist Rene van Mierlo. Met alleen een piano, een gitaar en een stem gaan ze  op tournee langs kleine theaters, op zoek naar iets groots.

In LENTE keert ouder werk terug naar de bron en komt nieuwer werk tot leven uit diezelfde bron, de songs worden gelardeerd met verhalen over hoe ze zijn ontstaan. Hiermee biedt Stef Bos het publiek een blik achter de schermen van zijn werk als liedschrijver.

LENTE is de voorbode van al dat nieuwe werk maar ook een terugblik naar dat wat was omdat een toekomst altijd bouwt op het verleden.

 

In juni/juli en augustus 2014 zijn er zomerconcerten van Stef met band in zowel Nederland, Belgie als Zuid-Afrika in aanloop naar de Mooie waanzinnige wereld CD (release september 2014) en theatertvoorstellingen 2014/2015.

 

In 2015 viert Stef Bos dat hij 25 jaar geleden doorbrak en een huwelijk aanging met het theaterpubliek. Een mooi moment om bij stil te staan, maar dan wel met de blik naar voren! Want Stef Bos heeft een prachtige nieuwe CD gemaakt die in het theater moet worden gevierd. Mooie waanzinnige wereld is een gepassioneerde liefdesverklaring aan de wereld, het leven in alle schoonheid en lelijkheid. Met zijn warme stem, rake teksten en persoonlijke performance raakt Stef Bos je recht in het hart. De sympathieke singer/songwriter belooft dat je na afloop gelukkig bent hier te mogen zijn. In deze mooie waanzinnige wereld.

Zang & tekst:  Stef Bos
Band: Steven Cornillie, René van Mierlo, Lené te Voortwis & Martin de Wagter