15 sep 2015

Papa

maandag 07 september 2015, Alegmeen Dagblad, Arno van Gelder

31-8-15 – 08:01

 

© ANP. Fotomontage AD.

50 jaar top 40 Dé hitlijst bestaat 50 jaar. Het AD put elke maandag uit het rijke archief. Vandaag terug naar 1991. Zijn naam is onlosmakelijk verbonden met Papa, het ontroerende nummer dat in 1991 2 maanden in de Top 40 stond. Stef Bos wordt tot op de dag van vandaag aan de hit herinnerd. Met trots en plezier.

Hij ervoer het als ‘een mooie roes’, waarbij de wereld ‘even om jou draait.’ ,,Niets beter dan een doorbraak met een nummer waar je helemaal achter staat en dat ik nog altijd met volle overgave zing,” zegt Stef Bos (54) over zijn hit Papa.

,,Succes is mooi, maar kan ook een vergiftigd geschenk zijn. Ik vergeet nooit meer die avond dat ik een Edison voor Papa kreeg. Opeens stond er een echte manager voor mijn neus die me duidelijk maakte dat we samen veel geld gingen verdienen. Het land in, van discotheek naar bedrijfsfeest. Daar heb ik vriendelijk voor bedankt.”

Theateropleiding
En zo koos de eigenzinnige Bos voor het theater, de ruimte waar hij zijn talent als zanger en liedjesschrijver optimaal kon ontwikkelen.

In België, waar hij zijn theateropleiding volgde, was hij al kind aan huis maar ,,dat het nu ook in Nederland lukte was extra speciaal. Ik ben en blijf op en top kaaskop. Je zoekt toch altijd erkenning in eigen land. Daar zijn mijn gedachten en mijn verbeelding voor geboren. Het is mooi als een lied kan thuiskomen.”

Tegenwoordig woont Stef Bos met zijn vrouw en 2 kinderen in Zuid-Afrika, waar hij in de jaren ’90 samenwerkte met protestzanger Johannes
Kerkorrel. ,,Een levende legende. Ik schreef met hem een compositie in het Nederlands, Afrikaans en in de Xhosa-taal.”

,,Vanaf begin 2000 toerde ik vrijwel jaarlijks door het land. Ik werkte er met zwarte muzikanten om te leren van hun spiritualiteit. En met blanke jongens om de prachtige spiegel die het Afrikaans voor onze eigen taal is, te ervaren.”

,,Hoe langer in het buitenland en hoe verder weg, hoe meer ik besef dat ik Nederlander ben. Ik blijf sterk verbonden met Holland. Het is voor een deel mijn persoonlijkheid, een spiegel met alle schoonheid en lelijkheid van dien.”

Wie Papa zegt, zegt Stef Bos. Een handicap? ,,Ik heb nooit het idee van hits nagejaagd. Ik schreef nummers waar ik zelf gelukkig mee was. Het is natuurlijk mooi meegenomen als anderen dat ook vinden. Door de tijd heen heb ik een constante waardering gekregen voor mijn andere repertoire. Papa heeft daarvoor de deur geopend. Het tegendeel van een handicap dus.”

Boek
In januari komt een nieuwe cd uit en gaat Bos op tournee door Nederland onder de titel Een sprong in de tijd. ,,Een jubileumvoorstelling, waarin ik vooruit kijk met nieuwe liedjes en terugblik met ouder werk. Terugkijken doe ik ook in een boek waaraan ik nu werk en waarin een stevige verzameling teksten staat van de afgelopen 25 jaar, inclusief commentaar en anekdotes.”

Wat is Stef Bos? Kleinkunstenaar? Chansonnier? Troubadour?
,,Als ik moet kiezen, de laatste. Ik reis rond in de wereld en in mezelf en doe daarvan verslag. Dan komt troubadour het dichtst in de buurt.”
,,Papa heb ik toch zeker 2000 keer gezongen, al vertolk ik het niet altijd.
Maar het nummer groeit met me mee, klinkt altijd anders. Ik kan het makkelijk nog 2000 keer zingen.”