18 feb 2019

Artikel in PZC

Stef Bos en Lieke Anna laten foto-tekstboek te water bij Strand Ruig: We sporen allebei niet

CADZAND-BAD – Je ontmoet een BN’er, zanger-theatermaker Stef Bos, en ruim een jaar later presenteer je een boek met hem in Cadzand-Bad, het overkwam fotografe Lieke Anna (Haertjens), geboren in Breskens.

In paviljoen Strand Ruig speelde het zich zondagmiddag af. Een mooiere plek én dag hadden Bos en Lieke zich niet kunnen wensen. Op een locatie die bovendien zo goed past bij het kunstboek dat zij samen hebben gemaakt ‘Ruimte’, met foto’s van Lieke en teksten van Bos. Hij sprak trouwens niet van teksten of hoogdravender van gedichten. ,,Het zijn ongezongen woorden.”

Bos, voor wie in de tijd is blijven hangen vooral bekend van de hit Papa uit 1990, vertelde: ,,Ik schrijf zoveel meer dan ik kan zingen. Ik wil daar ook iets mee. Ik probeer daarom elke drie jaar een boek met een kunstenaar te maken.”

Verrassing
Voor de hand lag het niet dat hij dit met Lieke zou doen. Hun eerste ontmoeting in Den Bosch, in de tot cultureel centrum omgetoverde Verkadefabriek, was een verrassing. Anna Lieke exposeerde er foto’s en Bos was op zoek naar een poster voor zijn nieuwe voorstelling Ruimte. ,,Mijn oog viel op één van haar foto’s, waarvan ik eigenlijk dacht dat het een schilderij was”, blikte Bos terug. Lieke herinnerde zich zijn woorden ‘we moeten samen iets doen’. ,,Dat zal wel”, dacht ze meteen, ,,een Bekende Nederlander, een BN’er, die zoiets zegt.”

Nog de nacht erop stuurde Bos een mail. Lieke heeft de tekst op haar website staan. ‘Dag Lieke Anna, een mondvol naam, voor een éénlettergrepige zanger, was goed vertoeven, mooi wat je maakt, mooi wie je bent, want dat zit in je beelden’. Geconfronteerd met deze tekst zondag kon Bos het zich niet meer voor de geest halen. ,,Heb ik dat echt geschreven!?”

Dat Bos eerder een schilderij in Lieke’s fotografie zag, is niet zo vreemd. Ze maakt beelden uit meerdere foto’s. Zo ook de foto op de voorzijde van hun boek, Bos aan het bureau van zijn vader achter een typemachine aan zee. De opname van Bos is gecombineerd met één van een wazig zeegezicht. En het opmerkelijke is, het is niet te zien. Hij zit gewoon buiten.

Liedjes
,,Haar foto’s zijn allemaal liedjes”, trok Bos de lijn door naar wat hij bij Lieke’s foto’s heeft kunnen schrijven. Een ‘ongezongen lied’ als: ‘de ruimte is oneindig, zolang je maar je grens verlegt, vannacht, in een droom, opende ik mijn armen, en zag, wat ik vergeten was, dat ik vleugels had’.

Het is het gevoel dat Bos’ carrière heeft gevormd. In Strand Ruig verklapte hij wat hij zijn producent na de hit Papa voorhield. ,,Ik ga alleen liedjes maken die ertoe doen.” Zijn producent wenste hem vervolgens veel succes. Alsof dat niet zou kunnen.

Het verklaart ook waarom BN’er Bos wel reageerde richting Lieke na hun eerste ontmoeting. Hij wil zijn vleugels blijven uitslaan, zonder generatiekloof. Ter illustratie daarvan vertelde Lieke: ,,Het leuke is dat ik geboren ben in 1988, toen Stef aan de theaterschool in Antwerpen afstudeerde.” Alsof ze ooit wel samen iets moesten doen.

Ruimte, uitgegeven door Lannoo, is te koop voor 20 euro.

Bestellen

Bron: https://www.pzc.nl/zeeuws-vlaanderen/stef-bos-en-lieke-anna-laten-foto-tekstboek-te-water-bij-strand-ruig-we-sporen-allebei-niet~a130662f/

Beeld: © Peter Nicolai

Tekst: Harmen van der Werf