26 okt 2020

Het Speelhuis in Helmond

Stef Bos wilde voor nieuw tv-programma maar één plek: Het Speelhuis in Helmond

HELMOND – Een keiharde crimineel. Een vrouw die door de spierziekte MS tot haar nek verlamd geraakt is. Stef Bos schreef voor het nieuwe KRO-NCRV-programma Serenade van Stef een lied voor zeven mensen die de afgrond inkeken en weer opkrabbelden. Er was voor de zanger maar één plek om die liedjes te vertolken: Het Speelhuis in Helmond.

Bekst: Twan Linders, beeld: Dave van Hout, 26-10-20, 20:00  Bron: ED.nl

„We zochten een plek met een goede architectonische uitstraling”, vertelt de zanger waarom hij voor het theater in Helmond koos. „Het oude Speelhuis was een rare betonnen constructie waar ze een circustent in hadden geverfd, hoewel het er door het publiek toch altijd heel fijn spelen was. Maar dat het theater door het toeval dat het is afgebrand in die kerk is beland, dat vind ik te gek. In die nieuwe setting waren we meteen helemaal verkocht. En de akoestiek is geweldig. Het Speelhuis staat voor mij in de top 10 van Nederlandse zalen.”

In de nieuwe setting van Het Speelhuis waren we meteen helemaal verkocht

Een cadeautje, geen afrekening

In één lange opnamedag, op maandag 19 oktober, speelde Bos in Het Speelhuis elk liedje voor zijn inspirator. „Die dag was fantastisch. Voor enkelen was het heel overdonderend. Een liedje over jezelf, met de tekst heel dicht op de huid, dat komt hard binnen. Maar het was een cadeautje, geen afrekening.”

Het idee is al twee jaar oud. „Veel van mijn liedjes ontstaan in de werkelijkheid. Iemand zei ooit dat er maar drie muzikale thema’s zijn: ze komt, ze gaat en ze blijft. Nou, dat zijn wat mij betreft niet de enige onderwerpen.”

De zeven mensen die hij sprak zijn door een diep dal gegaan en daar met hulp van naasten weer uitgeklommen. Om vanuit die gesprekken tot een liedje te komen, volgde Bos zijn intuïtie. Dat klinkt vaag, geeft hij zelf toe. „Die crimineel had mensen bang gemaakt. Het lied moest ongenaakbaar en rauw zijn. Via mijn stem gaat hij door de knieën voor de mensen die een trauma hebben opgelopen. Maar een ander lied was bijna een spiritueel gebed, zoals bij die verlamde vrouw: ‘Leer mij om te dansen als ik niet meer kan bewegen.’”

Als liedschrij­ver denk ik dat het mijn grootste kracht is dat ik word geraakt

Is zijn empathisch vermogen de sleutel tot zijn creativiteit? „Goh, dat is een goede vraag. Mijn vrouw zal zeggen van niet, want het lukt me thuis niet altijd. Maar als liedschrijver denk ik dat het inderdaad mijn grootste kracht is dat ik word geraakt.”

In zijn werk heeft Bos nooit zo’n diep dal gezien als de mensen die hij sprak. „Als muzikant is het me altijd voor de wind gegaan, ook omdat ik trouw gebleven ben aan mezelf en wat ik leuk vind. Ik heb nooit zwarte sneeuw gezien of ik heb het zelf veroorzaakt. En die fases bleken dan vaak heel vruchtbaar, omdat je jezelf moet herdefiniëren.”

Een gat in de dijk geslagen

Dat laatste raadt de zanger ook mensen aan die vanwege de coronasituatie in een dip zitten. „Ons speelgoed is afgepakt. Maar kijk wat de mensen in het programma meemaken, dan valt het wel mee.” In de discussie rond corona mist de zanger de aandacht voor depressies en moeilijke thuissituaties. „Het zou goed zijn als we na gaan denken hoe we hier als samenleving mee om willen gaan. Er is een gat in de dijk geslagen maar we richten ons alleen op het dichtstoppen van dat gat. Ik mis een grotere visie.”

Dat we het theater nu via de tv bij mensen kunnen brengen, voelt als Gods geschenk dat uit de hemel is neerge­daald

Serenade van Stef volgt kort op Beste zangers, het programma dat Bos’ populariteit flink heeft opgestuwd. „Mensen zullen denken: dat is slim bekeken, maar het is toeval. Beste zangers is al een jaar geleden opgenomen. Ik heb een poosje getwijfeld. Maar deze lichting met Diggy Dex, Miss Montreal en Milow zat vol met singer-songwriters. Ik dacht: als ik mee wil doen, moet ik het nu doen.” Over zijn populariteit is hij nuchter. „Opeens ziet iedereen je lopen. Ik vind het hartstikke leuk, maar ik ken de relativiteit ervan. Over vier weken is  er een nieuwe Masked Singer of Idol. Maar dat we het theater nu via de tv bij mensen kunnen brengen, voelt als een Gods geschenk dat uit de hemel is neergedaald.”

Serenade van Stef, gemaakt in samenwerking met het Kansfonds, wordt vanaf vrijdag 6 november om 16.35 uur uitgezonden op NPO1.

Eindhovens Dagblad

Tekst Twan Linders

Foto’s Dave van Hout

27 oktober 2020

https://www.ed.nl/helmond/stef-bos-wilde-voor-nieuw-tv-programma-maar-een-plek-het-speelhuis-in-helmond~ab295593/